De Trojaanse oorlog was grootste oorlog ooit gevoerd in het oude Griekse rijk, ook speelde het een belangrijke rol in de Griekse Mytheologie. De oorlog werd gevoerd tussen de inwoners van de stad Troje en een groep Grieken die de stad wouden veroveren.
Oorzaak:
De Trojaanse oorlog werd veroorzaakt door de Griekse goden. Thetis (de moeder van Achilles) en Perseus (een gewoon mens) zouden gaan trouwen. Op de dag van de bruiloft waren alle goden aanwezig, op eentje na. Eris (de god van de twist). Zij had geen uitnodiging gehad, in tegenstelling tot alle andere goden. Ze was hier erg boos over en besloot wraak te nemen. Ze ging alsnog naar het feest, maar niet om te feesten. Ze rolde een gouden appel naar binnen met daarop geschreven: 'voor de mooiste'. De appel rolde naar binnen en stopte voor de 3 godinnen Hera, Athena en Aphrodite. Alle drie gingen zij ervan uit dat de appel voor hen was bedoelt en ze begonnen ruzie te maken. Na een tijdje kregen ze een idee, ze vroegen het aan Zeus. Zeus kon echter niet kiezen tussen zijn vrouw en twee van zijn dochters, dus zei hij dat ze het aan Paris moesten vragen. Zo gezegd, zo gedaan.
Paris had niet veel verstand van vrouwen. Hij wist dan ook niet wat hem overkwam toen Zeus vroeg wie de mooiste was. Hij twijfelde erg, alle drie waren ze heel erg mooi op hun eigen manier. De drie godinnen beloofden hem allemaal dingen, om te hopen dat zij werden gekozen. Hera beloofde hem het meeste roem, Athena beloofde hem de meeste wijsheid en Aphrodite beloofde hem Helena, de mooiste vrouw van de hele wereld. Uiteindelijk besloot hij om Aphrodite te kiezen.
Dit betekende dat hij mocht trouwen met Helena, maar een probleempje, zij was al getrouwd met de Spartaanse koning Menelaos. Dit was geen probleem voor Aphrodite en Paris reisde naar Sparta. Helena en Menelaos ontvingen hem vriendelijk, maar als snel werd Helena verliefd op Paris. Ze verlied Menelaos voor Paris en ging samen met hem ervan door.
Toen Menelaos erachter kwam dat Helena weg was, werd hij woedend. Hij vroeg zijn broer om raad en besloot de oorlog aan te gaan met Troje. Menelaos vroeg verschillende andere goden en soldaten om hulp. Iedereen hielp door manschappen of schepen te sturen. Vlak voordat ze wouden vertrekken vonden de soldaten, maar ook Menelaos, dat ze Menelaos zijn dochter Iphigeneia moesten offeren. Uiteindelijk overleefde ze het, omdat Aeolus haar redde. Hij verbrandde een hert in plaats van Iphigeneia.
De oorlog
Paris besloot iets bijzonders te doen, hij besloot om een ‘tweestrijd’ te voeren. Dit betekent dat Menelaos en hij moesten vechten met z’n twee. Als Menelaos won, kwam Helena weer met hem mee, maar als Paris won, kreeg hij Helena en was de oorlog dus ook afgelopen. Menelaos bleek echter vele malen sterker te zijn. Maar Aphrodite liet een mist verschijnen en liet Paris naar zijn kamer verdwijnen, terwijl de oorlog door ging.
Onder de Grieken was Achilles overduidelijk de sterkste, ook al streek hij niet met de eer. Toen de pest uit brak onder de Grieken, vroegen ze een ziener wat ze moesten doen. Hij zei Apollo boos op hen was. En dat Agamemnon (de broer van Menelaos) de oorzaak was. Hij zou boos zijn omdat hij een dochter van een priester tot slaaf te hebben gemaakt. Agamemnon zei dat hij alleen haar vrij zou maken als hij Briseis (de slaaf van Achilles) zou krijgen. Achilles stemde woedend in, maar wou niet meer mee vechten.
Maar sinds Achilles weg was, ging het steeds slechter met de Grieken. De Trojanen leken aan de winnende hand. Agamemnon besloot dan toch Briseis aan Achilles terug te geven, maar Achilles weigerde en wilde het liefst naar huis. Omdat de Trojanen steeds verder kwamen, besloot Patroklos naar Achilles te gaan. Patroklos was een goede vriend met Achilles en na een tijdje had Patroklos een plan. Hij vroeg aan Achilles of hij zijn wapenuitrusting mocht aantrekken tijdens het gevecht. Achilles stemde hiermee in en zo vocht Patroklos mee met Achilles’ wapenuitrusting, hierdoor dachten de Trojanen dat Achilles weer meedeed. Maar toen zijn helm afviel, werd hij als verrader gezien en vermoord.
Maar zijn dood was niet voor niets, hierdoor deed Achilles weer mee. Achilles besloot wraak te nemen op Hektor, de man die Paktroklos had vermoord. Hij kreeg een nieuwe wapenuitrusting en vermoorde iedere Trojaan die op zijn pad kwam, ook Hektor.
Later werd Achilles, bij a bij de stadspoort van Troje, geraakt door Paris door een pijl. Na zijn dood ontstond er een rel, wie kreeg zijn wapenuitrusting. Odysseus en Ajax vonden allebei dat ze er recht op hadden. Uiteindelijk kreeg Odysseus de wapenuitrusting. Als wraak besloot Ajax alle Griekse leiders te vermoorden, maar onder invloed van Pallas Athena vermoordde hij inplaats van alle Griekse leiders een kudde schapen. Uit schaamte pleegde Ajax zelfmoord.
Paris werd ook vermoord, nadat een pijl van Philoctetes hem had geraakt. Troje werd alsnog niet in beslag genomen, aangezien Aeneas de stad nu bewaakte.
Het paard van Troje
De oorlog was nu al tien jaar bezig en er leek maar geen eind aan te komen. Daarom bedacht Odysseus een plan. Nadat hij er met andere bestuurders over hadden gepraat, werd het plan in werking gezet. Het plan ging als volgt: De Grieken bouwden een enorm paard, waar zo'n 30 man in kon. Ze leverden het paard af bij de Trojanen en voeren weg, ze verstopten zich achter een eilandje. De Trojanen zouden dan denken dat ze hadden gewonnen en midden in de nacht komen de Grieken er dan uit en vermoorden ze de Trojanen. En zo gezegd, zo gedaan.
De Grieken bouwden het enorme paard en zetten het voor de poort van Troje neer. De Trojanen brachten het naar binnen en begonnen feesten. Wat niet gek was, de oorlog zou nu voorbij zijn, althans, dat dachten ze. Midden in de nacht kwamen de Grieken eruit en vermoordden bijna alle Trojaanse mannen. De vrouwen en kinderen namen ze mee als slaven.
En zo, kwam er een einde aan de 10 jaar lang durende oorlog tussen de Grieken en de Trojanen, die veroorzaakt werd door een appeltje.
Maak jouw eigen website met JouwWeb